Hur man äter sushi

Tidpunkt att äta

Nigirizushi bör ätas inom en minut efter kocken lagat den. I lyxiga sushibarer i Japan, lagar kocken nigirizushi framför kunderna: efter kunden har ätit en, börjar kocken laga nästa, så att nigirizushi äts på bästa tidpunkten.

Kunderna i Malmö vill emellertiden köpa sushi take-away. För att förkorta bevaringstiden, börjar jag laga sushi 10 minuter innan kunden ankommer så att kundens familj får äta färsk sushi till högsta grad, trots att kunden kan behöva vänta på sushi och därför även klaga.

ORDNINGSFÖLJD

Ordningsföljd betyder kultur, och är därför viktig. Man börjar med den lättsmakliga sushin och sedan tar den fylliga sushin. Ordningsföljd är också från ljus färg till mörk färg, för att undvika blandning av smaker.

HAND ELLER ÄTPINNAR

Båda går bra. Om du brukar ätpinnar med stor kraft, kan du förstöra sushins form. Om du plockar med fingrarna, undvika att handen värmer sushin och försämrar smaken. Det är mer traditionellt att plocka sushi med fingrarna.

SOYASÅS OCH WASABI

Häll några droppar sojasås på sushi talldriken. Doppa ett hörn av fiskstrimmlan i sojasås utan att sushiriset i sojasås. Plocka sushi med tummen, pekfingret och mellan fingret, vänd sushibiten, och låt fiskstrimlan doppas i sojasåsen. Blanda inte sojasås med wasabi, detta är oelgant i Japan.

PÅ EN GÅNG

En sushibit skulle ätas på en gång. Sushi i ca 30 gram per bit lagas för att man äter den direkt. Om man delar sushibiten, kan sushiriset påverkas. Låt hjälpingredienser kontakta tungan så att de presenterar smakerna.

INLAGD GARI

Gari äts mellan två sorters sushi, för att rensa munnen, och återställa smakkännslan. Två sorters sushi får därför inte blandas. Man får smaka olika sushi. Gari kan också sterilisera.

WASABI

Wasabi är en grön, grönsak som är avlång precis som en morot.
I Europa använder sushi ställen ofta wasabi puder istället för färsk wasabi rot, pågrund av detta är kvaliten ganska annorlunda. Wasabi med bra kvalite har inte så stark doft och har en mjuk men skarp smak. Låg kvalitets wasabi har en väldigt skarp doft och av bara en liten mängd kan det få folk att gråta. Den sårtens låg kvalitets wasabi innehåller bara lite wasabi planta och resten av ingredienserna är konstgjorda. När det gäller priset så är det såklart väldigt billigt.

Tidigare, brukades wasabi i japanska maträtter för att sterilisera, istället för att presentera smaker. Wasabi kan sterilisera 99.9% escherichia coli, salmonella, vibrio parahaemolyticus, allmänna proteus. Nuförtiden äter man wasabi huvudligt för att uppleva den stimulerande känslan av wasabi. Just därför är låg kvalitets wasabi väldigt populärt.